Ing. Hana Málková
Vhodnou variantou, jak zařadit ryby do jídelníčku, je i konzumace rybích výrobků. Mohou to být ryby uzené, sušené, marinované v nálevu, rybí konzervy (ve vlastní šťávě, oleji nebo rajčatovém protlaku), rybí saláty. O jednotlivých druzích rybích výrobků a jejich výrobě jste se mohli dočíst v tomto článku.
Na co je potřeba dát při výběru pozor?
Výživové hodnoty rybích výrobků jsou velmi variabilní a závisí jak na použitých hlavních surovinách, zda se jedná o netučnou či tučnější rybu, tak na dalších přísadách. Energetickou hodnotu významně zvyšuje například olej, majonéza apod. Problematický je u řady výrobků také velmi vysoký obsah soli.
V první řadě sledujte složení a v něm podíl obsažené ryby. Pokud se má jednat o rybí výrobek, tak by měla figurovat ryba ve výčtu na prvních místech.
Dále sledujte tabulku s výživovými údaji, věnujte pozornost zejména energetické hodnotě, obsahu tuku a soli.
Uzené ryby
K uzení se používají většinou tučnější druhy ryb (nejčastěji losos nebo makrela). Jak již moc dobře víte, ryby obsahují tuk s příznivým složením, je však potřeba brát v úvahu vyšší energetickou hodnotu takového výrobku a zejména pokud se snažíte hubnout, tak si dát raději menší porci. Obecně by měla být konzumace jakýchkoli uzených výrobků střídmá, problematický je také často vysoký obsah soli.
Konzervované výrobky
Při nákupu rybích konzerv si dopřejte raději kvalitnější, byť dražší. Pokud je vaším cílem redukce hmotnosti, kupujte spíše ryby ve vlastní šťávě. Pokud volíte výrobky v oleji, sledujte druh použitého tuku, nejlépe vybírejte výrobky v řepkovém nebo olivovém oleji a olej před konzumací nechte odkapat. Nejčastěji se setkáte s tuňákem a sardinkami, ale lze koupit i konzervovaného lososa, sledě nebo makrelu.
Marinované výrobky
Vybírat můžete i ryby marinované – v nálevu či aspiku, nejčastější jsou zavináče, uzenáče, matesy nebo slanečci. Všechny tyto výrobky jsou nejčastěji vyrobeny z mořské ryby sledě, který je nejrozšířenější mořskou rybou na světě. Jednotlivé výrobky se tedy liší hlavně úpravou. Je potřeba sledovat zejména obsah tuku a soli, který bývá v některých výrobcích velmi vysoký. Nejméně tuku obsahují uzenáče a zavináče, které jsou v kyselém nálevu. Matesy a slanečci jsou většinou naloženy do oleje, slanečci ještě předtím silně osoleny. Pokud si takto výrazně slanou rybu dopřejete, dejte si k ní alespoň neslanou přílohu - například brambory už není potřeba solit apod. Ideální je doplnit rybu také zeleninou. Olej nechte vždy co nejvíce odkapat.
Rybí saláty a pomazánky
Z rybích salátů upřednostněte ryby v jogurtu raději než v majonéze, která rychle podléhá zkáze a obsahuje až 80 % tuku. I rybí saláty v jogurtu však mohou obsahovat velké množství tuku, je potřeba proto sledovat složení a nebo si raději salát připravit doma.
Nebalené výrobky, které kupujete u pultu, jsou velmi náchylné ke kažení. Nekupujte proto takové výrobky v "podezřelých" prodejnách, nebo pokud vám už na pohled nebudou připadat čerstvé. Dodržujte vždy správnou chladící teplotu (v létě si na cestu z obchodu vezměte raději izolační tašku) a spotřebujte je co nejdříve, ideálně do 24 hodin od nákupu.
Rybí výrobky mohou být vhodným zpestřením jídelníčku a pomoct naplnit doporučenou konzumaci 2 porcí ryby týdně. Stejně tak jako u všech potravin je ale potřeba jejich výběru věnovat pozornost a vybírat kvalitní výrobky s vhodným nutričním složením.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.